Champignon

Champignon
26 juni 2020

De Champignon is de meest eetbare paddenstoel.
De champignon is een schimmel uit de familie Agaricaceae.
We kennen de witte en bruine champignon.

De bruine champignon heet ook wel kastanjechampignon.
Het verschil tussen de witte en de bruine champignon is:

  • de bruine champignon heeft een nootachtige smaak
  • de bruine champignon is langer houdbaar
  • de bruine champignon heeft een steviger structuur

Kennen we ook nog de Portobello, dit is als het ware een groot uitgegroeide kastanjechampignon. De hoed van de portobello wordt veelal gebruikt voor een gevulde paddenstoelen gerecht uit de oven.

De geteelde champignons krijgen in Nederland bekendheid rond de jaren 70.

Naast de champignons in zijn verschillende vormen zijn er vele andere eetbare paddenstoelensoorten waaronder de shiitake, cantharel, oesterzwam, eekhoorntjes brood.

Paddenstoelen staan in de orthomoleculaire geneeskunde bekend als voedingsmiddel om het immuunsysteem een krachtige boots te geven omdat ze onder anderen de werking van de witte bloedlichaampjes stimuleren. Bevatten paddenstoelen het stofje “lentinaan” wat ook het immuunsysteem stimuleert en een remmende werking op kanker kan hebben. Van alle eetbare paddenstoelen bevat de witte champignon de minste van deze immuun activerende stofjes.

Om volop gebruik te maken van de immuun activerende stofjes in paddenstoelen kun je natuurlijk kiezen voor een gerecht met gemengde paddenstoelen.

Champignons worden regelmatig als vleesvervanger ingezet. De champignon bevat veel vlees vervangende voedingsstoffen waaronder de essentiële eiwitten theronine, valine en phenylalanine. Er zijn meer essentiële eiwitten en die zitten niet in de champignon. Als vegetariër zal je champignons dan ook met andere eiwitbronnen aan moeten vullen.  Af en toe champignons als vleesvervanger prima maar te vaak dan ga je toch wat voedingsstoffen missen waaronder niet alleen de essentiële eiwitten maar ook vit B12 en ijzer wat niet in champignons zit.

Champignons zijn caloriearm.
Champignons bevatten veel vezels wat vult en een minder snel weer een hongerig gevoel geeft.
Door deze twee bovengenoemde eigenschappen passen champignons natuurlijk uitstekend in een voedingspatroon van willen afvallen.

Mijn leefstijl advies is: niet alleen de champignons maar alle regulier geteelde paddenstoelen worden over het algemeen zwaar belast met antipesticiden. Als je in de gelegenheid bent kies dan het liefst voor kopen bij de bio winkel of de biologische versie uit de supermarkt. Het voordeel van biologische aankoop is dat je paddenstoelen het liefst alleen wat afborstelt voor gebruik en niet eerst schoonspoelt onder de kraan. Om de pesticiden van bespoten paddenstoelen te verwijderen moet je wel afspoelen onder de kraan, daarmee loopt de hoed van de paddenstoel vol water. Een paddenstoel volgelopen met water wordt sneller slap en schrompelig bij verwerking en verliest zijn aroma en wordt glibberig, een beetje jammer.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is:  ik ben een groot voorstander om de groenten van het seizoen te eten. In het recept bij dit (W)eetje zijn nu niet specifiek seizoen groenten verwerkt. En toch is deze soep wel heel goed passend in dit seizoen. Het is namelijk vandaag heel erg warm (29 gr 26 juni 2020) en wat is er dan beter een soep te eten met verschillende soorten groenten voor het aanvullen en op peil houden van de mineralenhuishouding.

Verhit en kook paddenstoelen nooit langer dan noodzakelijk want daarmee kunnen de immuun bootsende stoffen minder actief worden of verdwijnen. Niet te lang verhitten is bij mij zo’n 5 minuten en echt niet veel langer. Let op: rauw eten is absoluut niet aan te raden omdat de rauwe champignon het zogenaamde “agaritine” heeft wat een toxische werking geeft die verdwijnt door verhitten.