Theorie

Orthomoleculaire geneeskunde volgens Psycho-Neuro-Immunologie is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde therapie, waarin lichaam, leefstijl en omgevingsfactoren met elkaar in verbinding worden gebracht. In de moderne maatschappij wordt het voor je lichaam steeds moeilijker om met alle verschillende invloeden om te kunnen gaan en om hoofd te bieden aan de hedendaagse welvaartsziekten.

Waaruit bestaat je lichaam? Uit weefsels en cellen
Waaruit bestaan weefsels en cellen? Uit moleculen
Waaruit bestaan moleculen? Uit atomen
Waaruit bestaan atomen? Uit subatomaire deeltjes
Waaruit bestaan subatomaire deeltjes? Uit energie.
– Nee! Ze bestaan niet uit energie, “ze ZIJN energie”
(Volgens een citaat van David Cameron Gikandi)

Voeding: “It’s al about energie”

 

De bouwstenen van cellen kunnen alleen door voeding worden gevormd. In je lichaam spelen zich veel processen af, de zogenaamde werkingsmechanismen. Dit zijn natuurlijke processen die op het kleinste niveau (moleculair) met elkaar samenwerken. Die werkingsmechanismen kunnen blijven doen waarvoor ze bedoeld zijn als je ze met de juiste voedingsstoffen onderhoudt. Naarmate dat goed of minder goed gaat beïnvloedt dat het functioneren van je werkingsmechanismen. Daardoor wordt mede je gezondheidstoestand bepaald.

Afgelopen jaren is er veel veranderd, maar je lichaam werkt nog net als in de oertijd. De revolutionaire ontwikkelingen in de voedingsindustrie hebben echter wel veel doen veranderen voor de oeroude werkingsmechanismen. Voor een groot deel begrijpen de werkingsmechanismen de industriële voeding niet en krijgen daardoor veel voedingsstoffen aangeboden die ze niet als voeding herkennen. Wanneer je dat weet, is de functie van voeding voor je gezondheidstoestand al beter te begrijpen.

Ziek word je niet zomaar, klachten of ziekte uiten zich meestal pas als er een heel proces aan vooraf is gegaan. Dat proces bestaat uit het feit dat één of meerdere werkingsmechanismen hun werk niet meer of minder goed doen dan ze zouden moeten. Als voeding nu een rol speelt in het disfunctioneren dan kan het niet anders dan dat het ook bijdraagt aan een goed functioneren. Dus speelt voeding een rol om het disfunctioneren, ofwel de ziekte, weer om te buigen tot functioneren, ofwel herstel.

Natuurlijk wordt je gezondheidstoestand niet alleen door voeding beïnvloed. Erfelijke aanleg, je genen, zijn ook van invloed op je gezondheidstoestand, echter slechts voor 5%. Veel vaker zijn het omgevingsfactoren die van invloed zijn op je genen door hoe je leeft, denkt, doet en voedt. De belangrijkste daarvan zijn beweging, in –en ontspanning en je mindset. Zo kun je bijvoorbeeld een supergezond eetpatroon hebben in een omgevingssituatie van continue stress. De stress als energievreter zal het altijd winnen van je gezonde voedingspatroon en je gezondheid op het niveau van je werkingsmechanismen ondermijnen.

“De behandeling van een deel kan niet plaatsvinden zonder behandeling van het geheel”.
(Een uitspraak van Plato 347 v Chr.)

Daarvoor moet je weten of het werkt en hoe het werkt en waarom het werkt zoals het werkt. Dat is orthomoleculaire geneeskunde volgens de Psycho-Neuro-Immunologie. En dat is waar Gezonde Voeding Praktijk je bij kan helpen.