Aardbei

Aardbei
13 juni 2020

Aardbei is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie, net als de appel, peer, framboos en pruim.
De botanische naam is Fragaria dat komt uit het Latijnse woord fragum en aardbei betekent.
De aardbei wordt al sinds de verre oudheid (3000 jaar v Chr.) als voedsel gebruikt, heden ten dage vaak als onderdeel van het dessert. Rond de 15de eeuw wordt de aardbei uit het wild in tuinen aangeplant.

De aardbei is een zogenaamde hybride wat betekent dat het niet uit zaad is te vermenigvuldigen. Een hybride die rond 1750 is ontstaan uit een kruising tussen een  Noord Amerikaanse aardbei en een Chileense aardbei. Later is er lustig op los gekruist en gekweekt.

De grootste producent van de aardbei is de Verenigde Staten goed voor zo’n 1.115.000 ton per jaar.
De laagste producent is België goed voor zo’n 41.000 ton per jaar, Hoogstraeten  is de aardbeienplaats in België. Nederland evenaart bijna aan de Belgische teelt met zo’n 43.000 ton per jaar waarvan zo’n 22.000 ton uit de volle grond.

In de supermarkt zijn aardbeien eigenlijk het hele jaar te koop. Juni tot en met september is oorspronkelijk het aardbeienseizoen omdat de aardbeien dan in de volle grond worden gekweekt. Van oktober tot en met mei worden aardbeien in de kas gekweekt.

Aardbeien worden alleen rijp aan de plant. Als je ze plukt als ze nog niet helemaal rijp zijn dan worden ze na de pluk wel wat roder van kleur maar niet rijper. De aardbei is één van de meest gegeten fruitsoorten

De voedingswaarde van aardbeien:
Aardbeien bevatten heel weinig calorieën.
Qua vitamines zijn aardbeien een fantastische bron van vitamine C.
Voor wat betreft de mineralen levert de aardbei vooral kalium, calcium en magnesium.
De aardbei is tevens een fruitsoort met relatief veel vezels.

De aardbei bevat veel bioactieve plantenstoffen de zogenaamde flavonoïden. Kleurrijke plantensoorten zijn het rijkst aan flavonoïden. Doordat Flavonoïden in het algemeen krachtige pro-oxidanten zijn hebben ze een gunstig effect op het verlagen van de kans op kanker en Alzheimer.

Aardbeien bezitten ook de kracht om de ontstekingswaarden, het zogenaamde CRP, in het bloed te laten dalen.
En aardbeien hebben ook nog eens een positieve uitwerking op het stabiliseren van de bloedsuiker spiegel.

Al met al is de aardbei met zijn uitzonderlijke gezondheid bevorderende kwaliteiten een welkome fruitsoort.

Mijn leefstijl advies is: De aardbei is een kwetsbare fruitsoort en dus gevoelig voor allerlei ziekten. Daarom wordt de aardbei fors behandeld. Het is misschien wel de fruitsoort met de meeste chemische bestrijdingsmiddelen (anti pesticiden) op zich. Daarom is het beter om te kiezen voor biologische aardbeien.
Eet aardbeien nu, ze zijn er weer volop en zongerijpt uit de volle grond.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Aardbeien zijn langer houdbaar als ze worden bewaard in de koelkast met de kroontjes er nog aan en onafgedekt. Aardbeien kunnen ook prima worden ingevroren, de bewaartijd in de vriezer is zo’n 8 tot 12 maanden.