Abrikoos vol caroteen

6 juli 2019

De abrikoos behoort tot de steenvruchten.
Steenvruchten zijn vruchten met een harde pit (als een steen) midden de vrucht.

De abrikoos is een eeuwen oude vrucht die ons aan aan vitaminen niet echt veel te bieden heeft.

De abrikoos heeft wel stofjes te bieden die minder bekend zijn zoals verschillende soorten caroteen, de zogenaamde carotenoïden.
Carotenen staan bekend om zijn positieve werking voor de ogen. We kennen dit stofje beter uit de worteltjes als provitamine A in de vorm van b├Ętacaroteen

 

Daarnaast is de abrikoos rijk aan fenolen. Fenolen geven net als caroteen kleur aan groenten en fruit. Uit onderzoek blijkt dat fenolen een ontstekingsremmende werking in het lichaam hebben en beschermen tegen bloedsomloopziekten waaronder hartfalen. De abrikoos zet op dit aspect nog eens kracht bij doordat hij aan mineralen kalium bevat die samen met calcium en magnesium ook een positieve invloed heeft op een gezonde bloedsomloop.

Mijn leefstijl advies is: Eet vers wat er vers is. In de zomermaanden juni en juli zijn verse abrikozen daarom aan te bevelen boven gedroogde abrikozen. Als je buiten het abrikozen seizoen de gedroogde abrikozen eet, neem dan de niet gezwavelde. Niet gezwavelde abrikozen zijn minder belastend voor het lichaam omdat ze geen sulfiet bevatten.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: ga naar het recept van dit weetje voor de cappuccino van abrikoos en wortel. Een lekkere manier om je caroteenhuishouding een goede boost te geven.

Probeer de verse gesneden abrikoos eens in combinatie met een maanzaadstrooisel voor je gezonde hapjes schaal. Lekker en gezond.