Appels

7 september 2019

Het appelseizoen is volop begonnen. Terwijl ik dit (W)eetje schrijf heb ik uitzicht op een appelboomgaard en hangen de takken zwaar van de rijpende appels in verschillende soorten en maten.

De appel is niet zomaar een vrucht. Wetenschappers hebben gaandeweg steeds meer eigenschappen van de appel ontrafeld die de voedingswaarde overstijgen.

 

 

Appels zijn rijk aan mineralen en vitaminen. De kracht van appels onderscheidt zich vooral in de rijkdom aan flavonoïden die onder anderen geassocieerd wordt met een verlaagd risico op hart – en vaatziekten, diabetes 2, spijsverteringsziekten.

Welke stofjes bevat die appel dan zoal?
De belangrijkste voor het voetlicht gebracht.

Flavonoïden:
Flavonoïden hebben een sterk antioxiderende werking die beschermt tegen vrije radicalen. Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen in het lichaam komen er vrije radicalen vrij die schade kunnen aanbrengen aan onder anderen het DNA waardoor bepaalde ziekten kunnen ontstaan.

De belangrijkste flavonoïde in de appel is het stofje Quercetine. Quercetine is een heel krachtige antioxidant en één van de effectiefste flavonoïde in de strijd tegen diabetes type 2. Quercetine beschermt niet alleen de insulineproducerende cellen in de alvleesklier tegen oxidatieve schade, het draagt ook bij aan een verbeterde basisfunctie van de insuline producerende cellen.

Voedingsvezels:
De appel is de fruitsoort bij uitstek die zeer rijk is aan voedingsvezels. Dankzij deze voedingsvezels vertragen ze de suikeropname in het bloed en sparen daardoor insuline wat weer een gunstig effect heeft op preventie van diabetes type 2.

De voedingsvezels in appels hebben ook een gunstige invloed op de darmflora. De goedaardige bacteriën voeden zich namelijk met het voedingsvezel pectine waar de appel rijk aan is. Hierdoor gedijen de goedaardige bacteriën in de darm en wordt de darm van goede energie voorzien wat op zijn beurt de darm beschermt tegen ontstekingsprocessen. Bacteriën spelen dus een belangrijke rol om de darmflora in balans te houden “An apple a day keeps the doctor away” is wellicht zo’n gek gezegde nog niet.

Het voedingsvezel pectine heeft nog een ander belangrijke gunstige eigenschap, namelijk op cholesterol. In de darm bindt cholesterol aan de pectine waardoor overtollig cholesterol uit het lichaam kan worden verwijderd.

Er zijn heel veel verschillende appelsoorten maar welke is nu de beste?
De beste appel bestaat niet. De verschillende soorten appels bevatten verschillende hoeveelheden en samenstellingen aan flavonoïden.

Mijn leefstijl advies is: om alle voordelen van een appel te genieten eet dan steeds een andere appel. Eet een biologische appel. Afgelopen week verscheen een onderzoek van de technische universiteit van Graz in Oostenrijk waaruit blijkt dat een biologische appel een andere verhouding tussen goede en slechte bacteriën bevat dan een bespoten appel.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: gebruik de appel wat vaker in je gerechten. Laat je inspireren door het recept bij dit (W)eetje. Het is nu appeltijd, zet de pittige appelsoep binnenkort op het menu.