27 april 2019
Asperges ik eet ze graag en ze zijn hartstikke gezond. Wel is het een kunst om er eens wat anders van te maken dan de standaard asperges met ei, ham en boterjus, wel altijd lekker…. maar toch! Anders is altijd spannend. Tref ik het even en vind ik zomaar, in een supermarktboekje een recept: “asperge anders”, een aspergepotje of flan genoemd Natuurlijk bedwing ik mijn nieuwsgierigheid niet en ga het maken, combineer dit met zalm, het is smullen.
Asperges zitten bomvol vitamine en dan vooral: Vit K die goed is voor de bloedstolling, Vit C die een antioxiderende heeft in het lichaam en Vit B1en B2 zijn beide belangrijke vitamines voor de stofwisseling en energievoorziening. En dan de mineralen waaraan de asperges zeer rijk zijn: Kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en een beetje koper. Asperges zijn vocht afdrijvend en daarom goed eten voor de nieren.
Merk ik in mijn praktijk nog regelmatig dat men geen asperges eet, mede omdat men niet goed weet hoe het moet. Dat is jammer, daarom hier een korte uitleg over het schoonmaken en blancheren van de asperges:
• Schil de asperges van top tot teen. Let op: blijf 3 cm van de top, zodat die ongeschonden blijft;
• Snijd de teen eraf, want die is hard en taai
• Kook de asperges rechtopstaand in een hoge pan met gezouten water en een vleugje citroen voor een frisse witte kleur.
Een asperge weetje: Een verse asperge heeft een witte teen. Wil je zelf testen of de asperge vers is, wrijf dan twee asperges tegen elkaar, maken ze een piepend geluid dan zijn ze vers.
Mijn leefstijl advies is: Eet wat de natuur ons voorschotelt. Asperge is de groente van dit seizoen (= april/ mei). De asperges komen nu vers uit de grond, zijn gezond en (h)eerlijk.
Mijn Gezonde Voeding Praktijk tip is: laat je uitdagen en probeer het “asperge anders” recept. Ingrediënten die het goed doen bij asperge zijn kip, ei, zalm en maanzaad.