Blauwe bes

19 oktober 2019

De blauwe bes is zeer gezond en hoort onder de superfoods.

De blauwe bes bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen waaronder vitamine C, vitamine K, vezels, mangaan en kleine hoeveelheden van andere voedingsstoffen.

De blauwe bes behoort tot de polyfenolen, wat een groep van plantenstoffen is met ieder een eigennaam waaronder de zogenaamde flavonoïden. De blauwe bes is rijk aan het flavonoïde anthocyanine. Anthocyanine herkent zich aan de kleur blauw in de vrucht. Een ander voorbeeld van een vrucht die rijk is aan het flavonoïde anthocyanine is de pruim en de vijg.

 

 

 

Alle polyfenolen hebben de gemeenschappelijke eigenschap dat het sterke antioxidanten zijn. Over antioxidanten hebben we het al vaker gehad weet je nog, het zijn de opruimers van de afvalstoffen die bij de energieaanmaak in ons lichaam ontstaan. Die afvalstoffen noemen we de zogenaamde vrije radicalen (te vergelijken met as wat overblijft van en vuurtje). Die vrije radicalen wil je niet te veel in je lichaam hebben omdat die onder anderen ontsteking bevorderen en ontsteking bevordert op zijn beurt weer de aanmaak van vrije radicalen. Belangrijk dus om voldoende antioxidatieve voedingsstoffen tot ons te nemen.

Doordat de blauwe bes rijk is het aan de krachtige antioxidant anthocyanine (een flavonoïde behorende onder polyfenolen) is het een krachtpatser onder de antioxidatieve voedingsmiddelen. De voordelen voor de gezondheid van deze antioxidant zijn uitgebreid:

  • Hebben een antiontstekingsactiviteit
  • Versterken de celmembraan en verminderen cellulaire doorlaatbaarheid
  • Neutraliseren vrij radicalen en beschermen tegen DNA-schade (degeneratieve ziekten waaronder kanker)
  • Verminderen de LDL (het zogenaamde slechte cholesterol) oxidatie
  • Verlagen de bloeddruk
  • Verminderen hartfalen
  • Verbeteren de breinfunctie en beschermen tegen verouderen

Door de lage suikerwaarde in de blauwe bes is er ook nog het positieve antidiabetes effect.

Er zijn veel studies gedaan over de gezondheid bevorderende werking van de blauwe bes. Een bekende daarvan was de Harvard studie uit 2013. 93.000 vrouwen werden en periode gevolgd, de kans op een hartaanval was 34% minder groot onder hen die de meeste blauwe bessen aten. Advies van de onderzoeker was “eet ze 3 x per week”!

 Mijn leefstijl advies is: om voldoende te profiteren van de gezondheidsbevorderende voordelen van de blauwe bes moet je ze wel regelmatig eten. Veelal is mijn advies “pas op met te veel en te vaak” ,de blauwe bes is uitzondering op de  regel…….eet er lustig op los.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: de blauwe bes is er maar heel kort in het seizoen. Veelal is mijn advies “eet de producten van het seizoen” , de blauwe bes is uitzondering op de regel en daarom eet je de gezondheidsbevorderende blauwe bes ook buiten het seizoen. De blauwe bes leent zich heel goed voor invriezen. Wees creatief met de blauwe bes.

Het recept bij dit (W)eetje is een idee > klik daarvoor op het kopje (W)eten in de zoekbalk