Bloemkool

5 oktober 2019

Bloemkool is van juni tot begin november volop verkrijgbaar van de Nederlandse bodem.

Bloemkool behoort tot de kruisbloemigen, een plantengeslacht die wereldwijd bekend staat om zijn eetbare soorten waaronder: spruitjes, boerenkool, broccoli, koolrabi, paksoi, chinese kool, radijs, witte kool en natuurlijk bloemkool. Ze hebben gemeen dat ze allemaal goed tegen een koud klimaat kunnen.

Bloemkool is niet zomaar een groente. Naast dat het rijk is aan vit C en vezels bevat het een paar stofjes die interessant zijn voor ons lichaam omdat ze een preventieve werking voor onze gezondheid hebben. We hebben het hier over de stofjes sulforafaan en glycosinolaten.

 

Sulforafaan  en Glycosinolaten zijn vaak in duo aanwezig in de kruisbloemigen. Ze hebben de gemeenschappelijke eigenschap dat ze beschermen tegen schadelijke biochemische processen in ons lichaam. Ze doen dat beide, al dan niet in samenwerking, op hun eigen manier.

Sulforafaan: is vooral een krachtige antioxidant. Dat betekent dat het vrij radicalen vangt, neutraliseert en of vermindert en daardoor cellen en weefsels bescherming geeft voor DNA-schade (degeneratieve ziekten).
Een andere eigenschap van sulforafaan is dat het een ontstekingsremmende werking heeft, zo blijkt uit onderzoek dat de maagzweer veroorzakende bacterie, de helicobacter pylori, een enorme hekel aan sulforafaan heeft.

Glycosinolaten zijn zwavelachtige verbindingen die van nature voorkomen in kruisbloemige in zo’n 120 tot 130 verschillende soorten van verbindingen in de verschillende onderdelen van de plant.
Glycosinolaten dragen er onder anderen aan bij dat in de lever een bepaald soort eiwit meer wordt aangemaakt, wat helpt om toxische stoffen in het lichaam af te remmen en minder schadelijk te maken en dus weer een beschermende werking geeft voor het lichaam.

Alle kruisbloemigen hebben in meer of mindere mate een scherpe of bittere smaak. Dit komt doordat er bij kneuzing of kauwen een enzym vrijkomt die de glucosinolaten splitsen in verschillende stofjes en één daarvan veroorzaakt de bittere smaak. Bloemkool is niet de groente met de meest bittere smaak andere kruisbloemigen als b.v. de radijs of broccoli heeft dat veel sterker.

Mijn leefstijl advies is: Om de specifieke werkbare stofjes uit de verschillende kruisbloemigen volop te benutten is hier het advies: varieer met kruisbloemige groenten. We treffen het want het seizoen van de kruisbloemige groenten staat voor de deur.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: snijdt de bloemkool en laat het even rusten voordat je het gaat koken hierdoor komen de glucosinolaten vrij (gesplitst)
Om verlies van vitamine C te voorkomen kook je de bloemkool niet langer dan zo’n 10 minuutjes of beetgaar.

Overdrijf het eten van kruisbloemigen ook niet want ook hier geldt te veel en te vaak alleen maar kruisbloemige groenten eten gaat tegenstaan en mogelijk zelfs tegen werken.