Boerenkool

2 november 2019

Boerenkool is een echte OER-groente die valt onder de wintergroenten. Door de gekrulde bladeren wordt de boerenkool ook wel krulkool genoemd. In mijn woonplaats Staphorst is krulkool in het dialect kralkool, grappig hé.

Boerenkool een groente die zeer rijk is aan goede voedingsstoffen waaronder:
Vitamine A en vitamine C
De mineralen koper, magnesium en zink

 

En wat je waarschijnlijk niet zomaar zou vermoeden is boerenkool relatief rijk aan het gezonde vetzuur Omega 3. Omega 3 is het vet wat we zo graag willen omdat het een ontstekingsremmende werking in ons lichaam heeft. In de orthomoleculaire geneeskunde zeggen we: “het gezonde vet (omega 3) zet de ontsteking in ons lichaam uit en het slechte vet (geraffineerde en transvetten) zegt de ontsteking in ons lichaam aan”.

In boerenkool zitten ook veel actieve plantenstoffen de zogenaamde bio flavonoïden. Bio flavonoïden zijn micronutriënten die een sterk antioxiderende werking hebben en daardoor een ontstekingsremmende functie vervullen in het lichaam. Bio flavonoïden zijn er in veel soorten. In Boerenkool zijn het voornamelijk de bio-flavonoïden Quercetine en Kaempferol.

Quercetine heeft de eigenschap dat het de histamine productie in het lichaam remt. Daarom is Quercetine  een antihistaminica en wordt in de vorm van suppletie wel ingezet bij allergische reacties als bij voorbeeld bij hooikoorts. In combinatie met vitamine C werkt Quercetine nog krachtiger. In de natuur treffen we Quercetine vaak aan in combinatie met vitamine C, zo ook in boerenkool.

Kaempferol is de andere aanwezige bio flavonoïde in boerenkool. Van deze bio flavonoïde zijn wetenschappelijke studies bekend waarin wordt genoemd dat kaempferol de kans op kanker zou kunnen verminderen.

Door de krachtige stoffen in boerenkool schaar ik deze OER-groente onder de superfood en zal er zeker vaker een boerenkool (kralkool) recept van Gezonde Voeding Praktijk voorbijkomen deze winter.

Mijn leefstijl advies is: laat in de winterperiode boerenkool regelmatig op het menu verschijnen. Maak er ook eens wat anders van dan alleen de traditionele boerenkoolstamp met worst. Ga je boerenkool eens anders bereiden dan kun je door de afwisseling veel vaker van de boerenkool genieten. Verse boerenkool is op veel verschillende manieren te gebruiken: koud versus warm | rauw versus gekookt, gestoomd of geroosterd | als stamppot versus soep of salade. Kortom een groente waar je veel mee kunt variëren.

 Mijn gezonde voeding praktijk tip is: boerenkool leent zich niet alleen uitstekend voor invriezen het is ook nog eens heel gemakkelijk. Je trekt de bladeren met nerf en al van de stronk, wast de boerenkool goed en sla het vocht eraf om het vervolgens in een zak in de diepvries te doen. Pas als je het er weer uit de diepvries haalt sla je goed met de zak met nog bevroren boerenkool op het aanrecht en wordt je boerenkool daardoor als het ware gesneden.

Boerenkool uit de diepvries leent zich niet goed voor rauwe boerenkoolgerechten, na het ontdooien wordt de bladstructuur namelijk wat slap. Dat is anders dan dat het bevroren van het land komt, daarvan wordt juist gezegd dat boerenkool lekkerder is als de vorst erover is geweest.