Brandade

21 september 2019

Brandade is een zachte puree van gezouten vis (oorspronkelijk Stokvis), aardappelen en olijfolie en wordt op smaak gebracht met melk en knoflook.

Het is een gerecht wat veel gegeten wordt in de zuidelijke landen als Spanje en Frankrijk. Natuurlijk niet zo raar omdat juist rondom het middellandse zeegebied veel vaker vis op het menu staat. In deze streken wordt ook veel meer olijfolie en knoflook gegeten. Gezouten vis, knoflook en olijfolie zijn juist de ingrediënten waarmee een Brandade een Brandade wordt.

 

Brandade is een net even anders visgerecht dan de meest voorkomende visgerechten zoals wij die in onze westerse keuken kennen. Het is een puree met veel vis.

Vis is op te delen in vette en niet vette vissoorten. Vette vissoorten zijn vooral de oorspronkelijke vissoorten met een in de naam dus: hAring mAkreel | zAlm | kAbeljauw | sArdientje | Ansjovis | pAling.
Niet de Pangasius of Tilapia die hebben wel een A maar is gekweekt en is niet oorspronkelijk.

In de vette vissoorten zitten de vetzuren EPA en DHA. Deze goede vetzuren leveren het lichaam energie en ze dragen bij in de aanmaak van in vet oplosbare vitamines te weten Vitamine A, D, E en K.

EPA en DHA zijn de zogenaamde omega 3 vetzuren. Dit noemen we weer de essentiële vetzuren wat betekent dat we ze moeten eten omdat het lichaam ze niet zelf kan maken.

De omega 3 vetzuren zitten bij uitstek in eten uit de zee. Om voldoende van de goede vetzuren DHA en EPA uit voeding binnen te krijgen zullen we minimaal 2 x per week een portie vette vis moeten eten.

Vis eten is echt een must voor een goede vetzuurhuishouding.
EPA en DHA hebben allebei zo hun specifieke functies in het lichaam.
Zo ondersteunt DHA vooral de hersenfunctie en het gezichtsvermogen.
EPA, al dan niet samen met DHA, draagt bij aan een goede hartfuncties, ondersteunt de bloeddruk en draagt onder andere bij aan een gezonde triglyceridenwaarde in het bloed.

Mijn leefstijl advies is: Brandade ala Gezonde Voeding Praktijk: vervang de aardappel (= nachtschade) door knolselderij. Knolselderij is een smaak die heel goed combineert met vis. In recepten wordt Brandade vaak op smaak gebracht door melk toe te voegen aan het kookwater. Mijn orthomoleculair advies is om de Brandade op smaak te brengen met roomboter. Dat is gezonder en lekkerder.
Door vis te stomen blijven de gezonde vetzuren beter bewaard tijdens het bereiden.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: een Brandade wordt oorspronkelijk van stokvis gemaakt. In Nederland is stokvis niet altijd voor handen. Ik maakte voor  het recept bij dit (W)eetje een Brandade van een andere vette vissoort nl. van kabeljauwfilet.

Ben je niet een echte viseter en wil je toch wel graag wat vaker vis op het menu dan is een Brandade een mooi gerecht om mee te beginnen en vis te leren eten.