Eitje, eitje

28 september 2019

Er is bijna niets zo veelzijdig als een ei.

Wat zit er in een ei?
Een ei bestaat voor het grootste gedeelte uit eiwit = ongeveer 60%, de dooier is ongeveer 30% en blijft er nog 10% over voor de schaal.

Welke kip legt het grootste ei?
Zoveelste jonger de kip zoveelste kleiner het eitje. Jongere kippen leggen meer eieren dan oudere kippen.

 

 

Legt een witte kip een wit ei en een bruine kip een bruin ei?
Het antwoord is meestal wel…… maar niet altijd. Er zijn ook bruine kippen die witte eieren leggen. Het ras van de kip bepaald de kleur van het ei en aan de oorlellen van de kip kun je zien welke kleur ei de kop legt. Een kip met een witte oorlel legt een wit ei en een kip met een rode oorlel legt een bruin ei.

Weet je wat de cijferreeks op een ei ons vertelt?
Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip heeft geleefd:
0 = biologisch ei  | 1= vrije-uitloop ei | 2 = scharrelei.
De hoofdletters staan voor het land > NL = een ei uit Nederland

De laatste reeks cijfer verwijst naar het bedrijf waar het ei vandaan komt Ben jij benieuwd waar je eitje vandaan komt dan is er zelfs een eicode-app die je gratis kan downloaden, leuk toch!

Een biologisch ei wordt gelegd door een kip die volgens de regels van de biologische landbouw gehouden wordt. Deze kippen hebben veel ruimte en daglicht in de stal en ze kunnen naar buiten.
Een vrije-uitloop ei wordt gelegd door een kip die buiten kan lopen en in ieder geval een uitloopruimte van 4 m2 beschikbaar heeft.
Een scharrelei wordt gelegd door een kip die natuurlijk gedrag moet kunnen vertonen waaronder scharrelen.

Eitje 7 x anders:

1          Hardgekookt eitje = 8 tot 9 minuten.
2          Zachtgekookt eitje = 5 tot 6 minuten.
3          Spiegeleitje = gebakken eitje met de dooier heel.
4          Roerei = een gebakken ei wat je tijdens het bakken door elkaar husselt.
5          Omelet =geklutst ei bakken.
6          Omelet gevuld met groente = een fritatta.
7          Gepocheerd eitje = zonder de eierschaal gekookt eitje, gebroken in en schuimspaan en in in een pan met water van 80 gr gegoten.

Mijn leefstijl advies is: een dagelijks eitje tikken? Ja een ei hoort erbij omdat eieren een rijke bron van gezonde nutriënten zijn waaronder: vit A, vit B2, vitB12, vit D, foliumzuur, fosfor, selenium, ijzer, zink choline en lecithine.  Natuurlijk is cholesterol de tegenhanger, echter een dagelijks eitje heeft geen negatieve invloed op je cholesterol in tegendeel. Door de rijke hoeveelheid aan vit B12 en choline heeft een eitje juist een gunstige werking op de bloedvetten, het zorgt ervoor dat de bloedvetten minder stroperig worden en minder gemakkelijk aan de bloedwand plakken.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: wissel je eitje regelmatig af. Zo geef ik mijn klanten vaak de uitdaging mee om 350 verschillende voedingsmiddelen per maand te eten. Als je de 7 bereidingswijzen uit dit weetje gebruikt heb je al 7 verschillende te pakken….  eitje.. eitje toch.