Gazpacho met tomaat in de hoofdrol

10 augustus 2019

Gazpacho is oorspronkelijk een Spaans gerecht en wordt als amuse, voorgerecht, tussendoortje of als bijgerecht gegeten.

Gazpacho is eigenlijk een soort van koude soep van rauwe groenten zonder vlees en bouillon.

Gazpacho hoort koud gegeten te worden en is niet lekker als je het warm eet. Sterker nog in Spanje krijg je de gazpacho vaak geserveerd met wat ijsklontjes erin.

 

In ons westerse eetpatroon is gazpacho niet een gangbaar gerecht wat waarschijnlijk zijn reden heeft omdat wij in de westerse keuken bij soep in eerste instantie denken aan een warmgerecht.

Gazpacho serveren is dan ook even uit je oude gewoonten denken en is zeker in de zomer een echte verfrissende aanrader.

Het hoofdbestanddeel in gazpacho is tomaat.

De tomaat behoort tot de nachtschades. In de voedingsgeneeskunde hebben de nachtschades niet zo’n goede reputatie opgebouwd. Dat komt door het stofje saponine wat in de nachtschades zit. Dit is slechts een klein vervelend minpuntje van de tomaat en vraagt om een goede bewerking.

De tomaat zit verder vol met goede vitamines en mineralen waaronder vooral vitamine C en het mineraal kalium. Een nog belangrijker stofje in de tomaat is lycopeen. Lycopeen is een in vet oplosbaar stofje die een antioxiderende werking heeft en dus beschermt tegen vrij radicalen. Daarom beschermt lycopeen ons lichaam voor onder anderen schadelijke UV-straling, (prostaat) kanker en heeft het een gunstige werking op het verminderen van de LDL-cholesterol. Lycopeen een niet onbelangrijk stofje dus, om lycopeen in het lichaam te krijgen moeten we het wel eten.

 Mijn leefstijl advies is:als je de slogan “laat voeding je medicijn zijn” aanhangt dan is het zeker interessant om mijn blog te lezen die binnenkort verschijnt. Hierin is het thema: voeding in relatie tot de darm. Nachtschades komen daar aan de orde, dus ook de tomaat.

 Mijn gezonde voeding praktijk tip is: de tomaat vermijden uit je voedingspatroon doe dat niet. Saponines vermijden uit je voedingspatroon doe dat wel. Lees daarom in het recept voor gazpacho bij dit (w)eetje) hoe je de tomaat heel simpel bewerkt om deze gezond te verwerken in je gerecht.

Gazpacho is in grote hoeveelheden niet lekker, serveer het daarom bij voorbeeld in een kommetje of glaasje.