Gezond vet, “goed” vet

 

juli 2019

 

Een vraag uit de praktijkkamer van gezonde voeding praktijk:

“ik gebruik al jarenlang light boter omdat mij is voorgehouden dat deze producten gezonder zijn en nu zeg jij precies het tegenovergestelde. Van jou moet ik weer vette roomboter eten…dat vind ik lekker hoor …maar ik begrijp het echt niet”.

Nou, je moet natuurlijk helemaal niets en ik begrijp dat het moeilijk is te veranderen als je het waarom nog niet begrijpt.
Je gaat immers iets pas anders doen als je weet waarom.

 

 

Waarom gezond vet “goed” vet is.

Laten we eens kijken of ik de uitleg in deze blog geschreven krijg zodat anderen met deze vraag ook hun voordeel kunnen doen.

Hoe meer gezonde cellen in je lijf des te gezonder je bent.
We hebben een vrijwel ontelbare hoeveelheid cellen in ons lichaam. Al deze cellen hebben een omhulling nodig dit noemen we een celmembraan. Celmembranen zijn voornamelijk opgebouwd uit vetbolletjes van vetzuren de zogenaamde fosfolipiden.

Voor een goed functionerende cel is een soepele, flexibele celmembraan een allereerste vereiste. Mijn leermeester zei zeker één maar meestal meerdere keren in een les “zorg er nu altijd voor dat je celmembranen niet krakkelee (= oud, rimpelig en niet soepel) worden ”. Een celmembraan die krakkelee wordt is niet meer instaat om goed te communiceren en allerlei stofjes op een goede manier uit te wisselen waardoor er functioneringsproblemen ontstaan. De cel raakt in disbalans.

 

Daarom is een goede chemische samenstelling en conditie van je celmembranen een allereerste vereiste voor gezondheid.

Met onze eetgewoonten kunnen we daar zelf veel aan doen.

1  Daarvoor stoppen we met het eten van de bewerkte geraffineerde lightproducten omdat die veel plantensterolen bevatten die een schadelijke werking hebben op het celmembraan.
De wereldberoemde hartchirurg Dwight Lundel (25 jaar ervaring in zijn vakgebied) maakte onlangs zelfs bekend dat hij bij duizenden en duizenden bloedvaten de schade van de plantensterolen aan de celwand van de bloedvaten heeft ontdekt.

2  Daarvoor beginnen we of gaan we door met het eten van essentiële vetzuren en vooral de omega 3 vetzuren. Dat zijn de vetten die het lichaam niet zelf kan maken en die we dus moeten eten. Het celmembraan wordt blij van essentiële vetten omdat hij met deze vetten zijn celmembraan lekker soepel en flexibel kan opbouwen.

3  Daarvoor gebruiken we de gezonde vetten goed, om te voorkomen dat er lipide per oxidatie ontstaat omdat door dat proces de heilzame werking van de goede vetten verloren gaat en het zelfs schadelijk wordt. Lipide per oxidatie voorkom je door in de goede vetten te bakken en te braden en dat zijn de vaste vetten zoals ghee, roomboter of kokosolie.

Hopelijk wordt het zo langzamerhand duidelijker waarom gezond vet “goed” vet is

Toch nog even over dat essentiële vetzuur omega 3

De belangrijkste bronnen van omega-3 vetzuren (EPA en DHA) zijn vette vissen, zoals haring, paling, makreel en zalm.

In plantaardig producten zoals zoals noten en zaden vinden we ook omega 3 vetzuren. De omega 3 vetzuren verhouding uit de plantaardig producten staat niet in verhouding met de hoeveelheid omega 3 vetzuren uit vis.

Over het algemeen zijn wij niet van die echte viseters en staat vlees vaker op het menu. Als ik in mijn praktijk vraag hoe vaak eet je gemiddeld vis dan tref ik maar zelden een antwoord van een paar keer per week. Uitzonderingen daarin bevestigen natuurlijk de regel.

Mijn advies is: eet voor de opbouw van een gezond celmembraan het liefst zo vaak als mogelijk vis of in ieder geval 3 x per week.

Om te onthouden

  • Gezonde cellen is een gezond lichaam > Gezonde cellen is soepele celmembranen > Soepele celmembranen zijn opgebouwd uit veel essentiële vetzuren > Essentiele vetzuren moet je eten omdat je lichaam ze niet zelf kan maken > Essentiele vetzuren voor het celmembraan zijn omega 3 vetzuren > Omega 3 vetzuren is eten uit de zee = vis.
  • Lightproducten bewerkstelligen door hun plantensterolen precies het tegenovergestelde > Daarom roomboter in plaats van lightproducten.
  • Voorkom lipide per oxidatie > Onder anderen door te bakken in vaste vetten in plaats van in vloeibare oliën.

Destijds gaf ik mijn client een tegenovergesteld advies dan hij had verwacht.
Tijdens ons consult gaf ik een de uitleg met dezelfde strekking zoals in deze blog weergegeven en maakte ik een gelijksoortig tekeningetje zoals op de foto. Mijn cliënt begrijpt nu het waarom en past het toe.