Glutenvrije meelsoorten

16 november 2019

Bij de donkere dagen van dit jaargetijde past zo een lekkere baklucht in huis van bijvoorbeeld koekkruiden en straks iets verder in de tijd de lucht van speculaaskruiden.

Mijn voorkeur gaat altijd uit naar glutenvrij bakken.
Dat is toch heel anders bakken dan met een meel die gluten bevat.

Het meest geschikte glutenvrije melen die je voor het bakken kunt gebruiken zijn:
Boekweitmeel, amandelmeel of kokosmeel.
Deze meelsoorten hebben alle drie hun eigenschappen en eigenaardigheden die handig zijn om te weten voordat je ermee begint.

 

 

Boekweitmeel:
Boekweit is geen graan maar een gras en daardoor glutenvrij. Boekweitmeel lijkt veel op bloem, ook qua smaak ondanks dat het een heel ander product is. Voor bakken van koek, taartjes en koekjes is boekweit als vervanger voor bloem uitstekend. Voor verhoudingen kun je bloem 1 op 1 vervangen door boekweitmeel.
Wil je brood gaan bakken met boekweitmeel dan komen er wat andere dingen om de hoek voor een goed resultaat.

Amandelmeel:
Amandelmeel is meel van gemalen geblancheerde amandelen. Amandelen zijn glutenvrij. Amandelen zijn goed voor hart en bloedvaten omdat ze onder anderen rijk zijn aan omega 9 vetzuren. Amandelen zijn zeer rijk aan mangaan, een mineraal welke een belangrijke rol speelt bij het proces van ontgiften in de lever. Amandelmeel is dus een welkome vervanger voor bloem in een baksels. Heb je onvoldoende amandelmeel en wil je toch de notensmaak behouden combineer het dan met een ander notenmeel van bijvoorbeeld hazelnoten, cashewnoten of paranoten. Notenmeel maak je gemakkelijk zelf door noten  in de keukenmachine of blender te vermalen tot meel.
Bij amandelmeel als vervanger voor bloem hanteer ik de 1 op 1 vervanging.

Kokosmeel:
Kokosmeel is een bijproduct van de kokosmelk wat wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosmeel is rijk aan eiwitten en en vezels. Kokosmeel is koolhydraatarm en is glutenvrij. Specifiek voor bakken met kokosmeel is het goed om te weten dat een bakmengsel met kokosmeel meer vocht vraagt. Doordat kokosmeel zoveel vezels bevat neemt het namelijk veel vocht op. Om te voorkomen dat je bakmengsel droog wordt gebruik je dus meer vocht in de vorm van gesmolten boter, eieren of een scheutje water of een plantaardig melk.
Vervang je bloem door kokosmeel ben je ongeveer 20 % van de hoeveelheid kokosmeel nodig > 100 gr bloem = 20 gr kokosmeel

Mijn leefstijl advies is: zie je bakrecepten met bloem daag jezelf uit door de bloem te vervangen voor een glutenvrij meel. Experimenteer en hou tijdens het maken van het bakbeslag de soepelheid en kneedbaarheid van het beslag in ogenschouw.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: combineer met de verschillende melen. Als je bij voorbeeld in het recept bij dit (W)eetje de kokosmeel en amandelmeel qua hoeveelheid omdraait smaakt je appeltaartje ook lekker maar anders. Als je half om half doet of 1 soort meel, steeds is het lekker maar anders.

Let wel op: als je kokosmeel hoeveelheid toe of afneemt verandert ook je vocht toevoeging aan het bakmengsel. Leer dit wat aanvoelen daarvoor hanteer ik de regel: per 20 gr kokosmeel meer of minder 1 ei meer of minder.