24 augustus 2019
Knolselderij is eigenlijk een vergeten groente.
Nog niet zo heel lang geleden wist ik ook niet zo goed wat te doen met knolselderij… ja in de erwtensoep… maar veel verder kwam ik niet.
Intussen heb ik ontdekt dat je met knolselderij heel veel meer kan. Zo werd er tijdens de workshops orthomoleculair koken bij Gezonde Voeding Praktijk een heerlijke amuse van knolselderij gemaakt. Eén van de deelnemers en bereider van het gerecht maakte er de foto van die bij het recept van dit (W)eetje hoort.
Knolselderij is een groente die er is vanaf augustus. Een zogenaamde vroege najaar groente die blijft tot en met december.
Van de knolselderij kun je zowel de knol als het blad eten.
Knolselderij kun je ook heel goed bewaren, mits in het donker en koel.
Qua voedingswaarde is de knolselderij is vooral rijk aan vitamine C en vitamine B6.
Studies over de knolselderij laten zien dat de knol rijk is aan het stofje apigenine, een stofje wat mogelijk een remmende werking op kanker heeft. Door het eten van knolselderij krijgen we echter zo weinig van het stofje apigenine binnen waardoor het effect van de heilzame werking op kanker wat mij betreft te verwaarlozen is.
De smaak van knolselderij is specifiek en aanwezig, als je de smaak niet kent is het mogelijk even wennen.
Knolselderij kent veel toepassingen mede omdat het gemakkelijk combineert met zijn eigen soortgenoten namelijk andere knolgroenten als bij voorbeeld wortelen, rode bieten, pastinaak en koolraap. Daarnaast combineert knolselderij met tal van andere smaken, onder anderen met de tegen hangende smaak van zoet zoals bij voorbeeld mango.
Mijn leefstijl advies: eet wat vaker de vergeten groenten en ga op zoek naar mooie recepten. Hierdoor krijg je ongemerkt voedingstoffen (nutriënten) binnen die je anders mist. Jammer want mijn orthomoleculaire motto is: eet 350 verschillende voedingsmiddel in de maand om zo aan een gezonde variatie van nutriënten te komen.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: maak het voorgerecht “een glaasje amuse van knolselderij” wat hoort bij dit (W)eetje eens als je gasten krijgt. Ze zullen verrast zijn hoe je van een zo niet uitziende knol een zo’n lekker en chick voorgerechtje kan maken. Gewoon doen!