Kokosnoot /yoghurt

Kokosyoghurt
4 april 2020

Kokosyoghurt is een yoghurt van de kokosnoot.
Kokosyoghurt wordt gemaakt uit het vruchtvlees van de kokosnoot.

De kokosnoot is niet zoals de naam doet vermoeden een noot maar behoort tot de steenvruchten. De kokosnoot met zijn ruwe harige buitenkant, zoals wij die in de winkel kopen, wordt pas zichtbaar als na het oogsten de groene bolster is verwijderd.

Kokosnoten groeien aan de kokospalm ook wel de klapperboom genoemd.
Kokosnoten worden vooral geïmporteerd uit Indonesië.

Tot nog niet zo lang geleden was kokosyoghurt alleen in de natuurwinkel te verkrijgen. Heden ten dage is kokosyoghurt in veelal elke supermarkt te koop. Het is een gewild product.

Kokosyoghurt is een uitstekende vervanger van de “gewone” yoghurt.
Eigenlijk is vervanger niet het juiste woord want kokosyoghurt is natuurlijk een plantaardig product met een heel andere eiwitsamenstelling dan de yoghurt van zuivel gemaakt. Kokosyoghurt is dus geen zuivel en heeft daarmee een voordeel.
Daarvoor moet ik even iets uitleggen, namelijk het zogeheten Neu5Gc conflict. Zowel mens als dier hebben suikermoleculen op de cellen. Bij de mens zijn dat uitsluitend Neu5Ac suikermoleculen en bij de dieren zijn dat naast Neu5Ac ook Neu5Gc suikermoleculen.  Dit Neu5Gc suikermoleculen herkent ons lichaam als een lichaamsvreemde stof en wij kunnen het ook niet omzetten omdat daarvoor bij ons een enzym ontbreekt. Omdat ons lichaam met het Neu5Gc eigenlijk geen raad weet is de enige uitweg om het in te bouwen in de menselijke cel waardoor op den duur het menselijke Neu5Ac meer en meer wordt vervangen door het dierlijke Neu5Gc. Het scheelt slechts een lettertje met grote of minder grote gevolgen voor het functioneren van het lichaam. Kunnen via het dierlijke Neu5Gc ook nog bacteriën in het lichaam komen die het immuunsysteem van de mens activeren en aanzetten tot ontstekingen. Dat op zijn beurt is onder anderen weer een actor voor de zogenaamde westersere welvaartsziekten.

Tja en zo kom je van kokosyoghurt op Neu5Gc ……….

Kokosvlees uit de kokosnoot bevat veel vetzuren en dan vooral de gezondere vetzuren (vetten) met een hoge verzadigingswaarde.
Het kokosvlees is eveneens rijk aan vezels en vooral de vezels die een gunstige invloed hebben op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en een ontstekingsremmende werking hebben.

Hoe jong of oud de kokosnoot is kun je zo aan de buitenkant niet zien maar meestal wel horen. Als je de noot schudt en je hoort het vocht wat klotsen dan duidt dat meestal op een jonge (re) kokosnoot. Een jonge (re) kokosnoot heeft over het algemeen meer kokoswater in zich dan een oude (re) kokosnoot.

Mijn leefstijl advies is: ga wijs om met het nuttigen van zuivelproducten. Kokosyoghurt heeft zo zijn gezondheidsvoordelen.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Kokosyoghurt heeft helemaal niets met zuivel te maken en is daarom uitermate geschikt voor mensen met een lactose (melk) allergie of intolerantie.