Koolraap

Koolraap.

4 januari 2020

Koolraap behoord tot de zogenaamde vergeten groenten.

Een vergeten groente dankt zijn titel aan het feit dat het een groente is die bijna niet meer gegeten wordt of anders gezegd vergeten wordt om te eten. Nu anno 2020 is de titel vergeten groente eigenlijk door de tijd wel een beetje ingehaald en is het meer trendy en hip om de vergeten groente op het menu te zetten. Het zou best weleens kunnen zijn dat de vergeten groente juist eerder populair is in plaats van vergeten.

 

Andere vergeten groenten zijn onder anderen. pastinaak, koolrabi, palmkool, knolselderij, koolrabi, schorseneren, aardperen en meirapen. Vergeten groenten zijn allemaal oer groenten wat wil zeggen dat het groenten zijn die heel oud zijn, de groenten van vroeger.

Zelf gebruik ik regelmatig de vergeten groenten omdat die juist zo geliefd zijn in de orthomoleculaire keuken. Terug naar zo oer mogelijk en terug naar voeding wat het lichaam begrijpt en herkent als voeding.

Daarom de koolraap op het menu.

Alleen al om de rijkdom aan vitamine C zou je de koolraap in het winterseizoen wekelijks moeten eten. 100 gr koolraap levert een behoorlijke portie van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C op.

De koolraap is zeer interessant om een paar specifieke plantenstofjes. stofjes, te weten glucosinolaat en 10 soorten fytoalexinen. Deze plantenstoffen staan bekend om hun beschermende werking tegen kanker.

Koolraap is rijk aan de mineralen kalium en zink en bevat veel vezels

De koolraap wordt vaak verward met de meiraap (meiknol). Dat komt waarschijnlijk omdat de koolraap een kruising is tussen kool en knol.

Op de site Portaal biologie staat een stukje over de typische verschillen tussen de koolraap en de meiraap (knol):

  • Gewicht: de koolraap haalt per stuk gemakkelijk een kilo, terwijl de meiraap (knol) veel kleiner en lichter is.
  • Kleur: de koolraap is vanbinnen oranjegeel van kleur. De meiraap (knol) is vanbinnen meestal wit van kleur.
  • Groei: de knol van de koolraap vormt bovenin de penwortel en is daarom een wortelknol. Bij de meiraap (knol) is de aansluitende stengelbasis eveneens verdikt.
  • Seizoen: de koolraap kan prima tegen de kou en is een echte wintergroente. De meiraap (knol) is er zoals de naam al zegt in mei en dus voorjaarsgroente.

Mijn leefstijl advies is: de koolraap heeft een hoog glycemische waarde (koolhydraten hiervan worden snel opgenomen in het bloed) daarom is het goed om in een koolraap menu de combinatie te maken met een tegenhanger als de vetten uit pitten en zaden of uit vis. In mijn gerecht koos ik voor de combinatie met gerookte zalm.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: maak ook eens een stamppot anders dan met aardappelen er zijn zoveel vervangers voor aardappel zoals in dit recept de koolraap. andere stamppot combinaties zijn te maken met bijvoorbeeld pastinaak, zoete bataat of een combinatie van die twee. Gewoon uitproberen en experimenteren naar eigen smaak.