Kruiden

Kruiden
6 maart 2020

Heden ten dage worden de gezondheid bevorderende kwaliteiten van kruiden nogal eens onderschat, terwijl kruiden aan de basis van onze geneeskunde staan.

Of kruiden nu vers of gedroogd worden gebruikt maak qua voedingswaarde niet echt veel verschil, natuurlijk is alles wat vers is net ietsje beter omdat er door bewerking niets aan kracht verloren is gegaan.

Kruiden eet je nooit in grote hoeveelheden tegelijk, maar altijd een beetje van dit en een beetje van dat. Kleinere hoeveelheden, verschillende combinaties, afwisseling en regelmatig gebruik van kruiden presteren onder anderen de geneeskrachtige werking ervan.

Over kruiden valt heel veel te schrijven.
In dit (W)eetje beperk ik mij tot de kruiden die gebruikt worden in het recept kruidige noten-mango lepel. Het zijn salie | venkelzaad | tijm | rozemarijn en oregano.

  • Salie: heeft een rustgevende en kalmerende werking en heeft een positieve uitwerking op keelklachten.
    Wat smaak betreft past salie het best bij gevogelte, vis en eiergerechten.
  • Venkelzaad: heeft op meerdere gebieden een positieve werking waaronder bij:
    Hormonale klachten van vrouwen tijdens en na de memopauze |
    Darmkolieken bij baby’s, daarvoor drinkt de moeder venkelthee en krijgt de baby via de moedermelk de venkelzaad stofjes binnen
    Flatulentie (winderigheid) door gebroken venkelzaadjes door het eten te gebruiken of venkelzaadthee te drinken

Venkel pas van smaak goed in (fruit)salades en doet het goed in vele soepen waarin dan ook vaak een venkelknol is verwerkt.

  • Tijm: bevat een stofje het zogenaamde thymol wat een sterk ontstekingsremmende werking heeft. Het is in staat schimmels, bacteriën en virussen te doden. Tijm groeit vooral in het middellandse zeegebied maar doet het ook prima in de Nederlandse pot of tuin.
    Tijm is een gemakkelijk kruid om te verwerken omdat het past bij heel veel gerechten.
  • Rozemarijn: werkt positief op de doorbloeding. Het is een kruid wat gemakkelijk combineert in gerechten uit de mediterrane keuken, de keuken van het middellandse zeegebied. Daardoor past rozemarijn bij de smaak van olijven, knoflook en verschillende vissoorten waaronder vooral zalm, forel en sardientjes.
  • Oregano: dit kruid wordt ook wel wilde marjolein genoemd en bevat een sterk ontstekingsremmend stofje het zogeheten urolzuur.
    In de Griekse en Italiaanse keuken wordt oregano rijkelijk gebruikt en past bij gerechten als pizza, gevogelte en doet het ook goed bij rode bietjes en wortels.

Mijn leefstijl advies is: kruiden groeien al op een kleinstukje grond niet groter als de omtrek van een bloempot, dus ook op een balkon.  Omdat kruiden zo’n geneeskrachtige werking hebben en ook nog eens smakelijk maken is het Gezonde Praktijk advies: begin deze zomer met eigen kruiden kweekje. Dit doe je al snel en goed door enkele biologisch plantjes te kopen die je in de volle grond, in een grote bloempot of ton plant met biologische potgrond.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: de combinatie tijm, rozemarijn en oregano is een trio met een sterk ontstekingsremmende werking. In het recept bij dit weetje zijn ze alle drie verwerkt.