Mango

Mango.

21 december 2019

De mango behoort tot de steenvruchten.Tot de steenvruchten behoren de vruchten die een harde pit in het hart van de vrucht hebben zoals bijvoorbeeld: kersen, perziken, pruimen, nectarines. Onder de steenvruchten vallen ook de walnoten en de bramen. Dit zijn de verzamelsteenvruchten die ontstaan uit vele vrije vruchtbladen van één bloem, die afzonderlijke steenvruchtjes vormen. De vruchtjes zitten dan op dezelfde bloembodem en worden omgeven door een kelk.

Ik heb nooit geweten dat de bramen en walnoten tot de steenvruchten behoren.

 

 

 

De mango wordt heel veel gegeten en doet het in recepten altijd heel goed in een combinatie met avocado al dan niet met nog ander fruit of in combinatie met chocolade.

Voor wat betreft de vitamines in de mango dan zijn de vitamine C en Vitamine E wel de toppers. Deze beide vitamines dragen beide bij aan het versterken van het immuunsysteem.

In mango vinden we ook vitamine B6. Vitamine B6 heeft onder anderen invloed op de hersenfunctie en dan vooral op de neurotransmitters (=overdracht van stofjes) die bijdrage en aan een goed humeur en beter slaappatroon.

De mango bevat ook het zogenaamde betacaroteen. Bètacaroteen is verantwoordelijk voor de kleur oranje in groente en fruit. Zo zit het in de oranje mango maar ook in bijvoorbeeld wortels. Bètacaroteen is de precursor = voorloper voor vitamine A (retinol) en wordt daarom ook wel de provitamine A genoemd. Bètacaroteen beschermt voor UV-stralen en beschermt de ogen.

Voor wat betreft de mineralen is mango rijk aan kalium en magnesium dit zijn mineralen die mede zorgen voor het behouden van een gezonde bloeddruk daarom kan het regelmatig eten van mango de bloeddruk gezonder houden.

De voedingswaarde van de mango op een rijtje:
107 calorieën
28 gr koolhydraten waarvan 28 gr suiker en 3 gram vezels (FOS)
1 gr eiwit
0 gr vet.

Vitamines en mineralen:
Vitamine A 25% Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid | later ADH
Vit E 9% ADH
Calcium 2% ADH
Magnesium 4% ADH
Koper 9% ADH
Mangaan 2% ADH

Vit B in verschillende soorten en hoeveelheden van vit B1 | B2 | B3 | B5 B6 | tot B12.

Mijn leefstijl advies is: tot ik dit (W)eetje schreef heb ik nooit geweten dat de bramen en de walnoten tot de familie van de steenvruchten behoren. Fijn het nu wel te weten. Krijg ik nu iemand met een allergie voor steenvruchten in mijn praktijk dan krijgen we een anders voedingsplan c.q. advies dan voorheen.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: verwerk de mango vaker in je gerechten in plaats van alleen maar standalone als fruit te eten. De avocado verveeld standalone snel. Een combinatie van mango en avocado verveeld niet zo gauw en is een prima combinatie voor een toetje of zoals in dit (W)eetje in een recept van vruchtenijs als toetje op bijvoorbeeld het kerstmenu.