Noten, Zaden en Pitten

31 augustus 2019

Er zijn heel veel verschillende soorten noten, zaden en pitten zoals: walnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten, macadamianoten, cashewnoten, lijnzaad, chiazaad, pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad.

Noten en zaden bevatten over het algemeen veel gezonde vetten, mineralen en vitamines.

Welke vetten, mineralen en vitamines er vooral in noten, zaden en pitten zitten:
Vetten           > Omega 3 en 6
Mineralen    > Magnesium, zink, mangaan, foliumzuur, koper, kalium
Vitaminen    > Vitamine E

Wat in de ene soort veel zit, zit in de andere weer wat minder qua verhoudingen en hoeveelheden. Een studie wat nu precies waar in zit is hier niet gelijk zinnig. Beter is te onthouden dat het consumeren van gemengde noten, zaden en pitten de beste garantie is alle goeds uit de noten, zaden en pitten binnen te krijgen.

Echter een combinatie van cashewnoten, amandelen en zonnebloempitten is wel specifiek omdat deze combinatie rijk is aan de mineralen ijzer en magnesium. Magnesium is het mineraal die ervoor zorgt dat er energie wordt vrijgemaakt in je lichaam. Heb je een energie (magnesium) te kort is deze combinatie een mooi recept.

Noten, zaden en pitten hebben nog een ander stofje waardoor ze zo super zijn ze zijn namelijk rijk aan de zogenaamde fytosterol. Fytosterol heeft bij voldoende inname een cholesterolverlagend effect. Nu hoef je het fytosterol niet alleen uit noten, zaden en pitten te halen, groente en fruit zijn ook heel goede fytosterol leveranciers voor ons.

Noten, zaden en pitten hebben door hun samenstelling aan voedingsstoffen de eigenschap dat ze een bloedsuiker regulerende werking hebben. Je hebt dus na het eten van een handje noten niet zomaar weer trek.

Mijn leefstijl advies: Zorg dat je altijd noten, zaden en pitten op voorraad hebt zodat je naar hartenlust kunt variëren. De vetten in noten, zaden en pitten zijn gevoelig voor oxideren en in een te vochtige omgeving kunnen er gemakkelijk schimmels op ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je noten, zaden en pitten droog, koel, goed afgesloten en in donker bewaard.

 Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Noten, zaden en pitten zijn zeer gewild en gemakkelijk als knabbel bij het drankje of als tussendoortje. Om het gezonde van noten, zaden en pitten optimaler te benutten, wees dan creatief en durf eens anders te doen en verwerk noten, zaden en pitten wat vaker door je gerechten. Lezers die de workshop orthomoleculair koken bij Gezonde Voeding Praktijk hebben gevolgd weten dat er in een maaltijd altijd wel iets van noten, zaden en pitten worden verwerkt. Bijvoorbeeld als versiering, in de salade, in het dessert  of als bite in de soep.