Paprika

Paprika
21 maart 2020

Aldus Wikipedia:
Paprika is de plant Capsicum annuum en de vrucht van bepaalde gekweekte vormen daarvan. De vruchten van andere gekweekte vormen van deze plant, zoals cayennepeper, kunnen er heel anders uitzien. Paprika komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, en is door Spanjaarden omstreeks 1500 naar Europa gebracht.
Na Spanje en Portugal was het in Europa vooral Italië waar de paprika als cultuurgewas gewaardeerd werd. De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, maar al speelt de paprika een belangrijke rol in de Hongaarse keuken, hij is relatief laat in Hongarije ingevoerd (mogelijk in de 18de eeuw) en pas sinds het begin van de 20ste eeuw populair geworden.

Paprika’s zijn er in de kleuren rood, geel en groen. De rode paprika’s zijn eigenlijk de gezondste omdat het net van alles ietsje meer bevat dan de gele en de groene.

Rode paprika bevat een stofje het zogenaamde capsaïcine wat onder anderen ontstekingsremmend werk.

Qua vitaminen is de paprika vooral rijk aan vitamine C en dan ook vooral de rijpe rode paprika, die bevat zomaar 150 mg vitamine C op 100 gr vruchtvlees. Vitamine C is vooral een immuun versterkende vitamine.

Alle paprika bevatten antioxidanten maar ook hier is het de rijpe rode paprika die er uitspringt voor wat betreft de anti oxidatieve kwaliteiten. Antioxidanten helpen bij het opruimen van afvalstoffen die bij de energie aanmaak in ons lichaam ontstaan. Die afvalstoffen noemen we de vrij radicalen (te vergelijken met as wat overblijft van een vuurtje). Vrij radicalen wil je niet te veel in je lichaam hebben omdat die ontsteking bevorderen en ontsteking bevordert op zijn beurt weer de aanmaak van vrij radicalen. Belangrijk dus om voldoende anti oxidatieve voedingsstoffen tot ons te nemen.

Dan is de paprika en vooral ook weer de rijpe rode paprika rijk aan caroteen en specifiek het caroteen genaamd cryptoxanthine. Carotenen zijn stofjes die ons lichaam kan omzetten in vitamine A. De paprika is indirect dus ook nog eens een vitamine A bron.

Paprika kun je op vele manieren bereiden: koken, smoren en bakken maar ook kun je de paprika rauw eten. Natuurlijk is rauw eten de beste manier omdat er dan niets van voedingstoffen door verhitten verloren gaat. Blijft de paprika, gezien zijn vele vitale stofjes, ook na verhitten een waardevolle vrucht om te eten.

Mijn leefstijl advies is: maak pasta van groente, zoals bij voorbeeld in het recept bij dit weetje van courgette. Gebruik geen pakjes en zakjes maar maak de saus vers. Met onder anderen verse groenten en fruit zijn voedzaam om dat ze je immuunsysteem versterken.
Daarom is het zeker in deze tijd nu het Corona virus heerst nog belangrijker om verse groenten en fruit te eten.
Het recept bij dit weetje: Courgetti bolognese, is een kans bij uitstek om te leren hoe het zonder zakje kan en te proeven hoe het veel meer smaak heeft. Het belangrijkste van alles is dat je met verse groente en fruit je lichaam voedt in plaats van vult.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: de paprika behoort tot de familie van de nachtschaden. Dat betekent dat er stofjes inzitten die schadelijk kunnen zijn voor de darm. Daarom als je paprika’s gebruikt snijdt dan de hele zaadlijst weg omdat juist in dat gedeelte de schadelijke stofjes zitten.

Wil je meer weten over nachtschade en andere schadelijke stofjes ga dan naar de blogpagina op deze site en lees de blog: “nachtschade”: weet wat je eet.
In dit verlengde is de blog “saponine en lectine”: alarm voor de darm, eveneens interessant om te lezen.