Pasta Gezond

13 juli 2019

Pasta eten we liever niet omdat ze veel snelle koolhydraten bevatten maar ook omdat onze darmen er niet altijd blij van worden vanwege de de anti-nutriënten uit tarwe producten, waaronder gluten.

Met de pasta bij dit (W)eetje recept is dat anders omdat de pasta hier van courget is gemaakt.

Courget is neutraal smakend en leent zich daarom uitstekend voor een pasta.

 

 

Courget bevat veel gezondheid bevorderende stofjes waaronder cucurbitine. Dit stofje heeft een normaliserend effect op serotonine en leptine in de hersenen. Serotonine zorgt ervoor dat we minder zin hebben aan zoet en koolhydraten en leptine regelt het verzadiging gevoel.

Courget draagt dus enerzijds bij aan een minder zoet behoefte en anderzijds zorgt het ervoor dat we maar niet door willen blijven eten.

Allemaal net even anders dan bij de pasta’s die van tarwe zijn gemaakt.
Van een tarwe pastamaaltijd kunnen we maar door blijven eten, lijken we niet verzadigbaar en hebben we ook vrij snel na zo’n pastamaaltijd weer trek.

In het recept bij dit (W)eetje heb ik gekozen voor een mix met tuinbonen. Het tuinbonenseizoen is maar kort en daarom gebruik ik ze in deze korte periode zoveel als mogelijk. Bovendien wil ik laten zien dat met de tuinboon veel meer mogelijk is dan ze alleen te eten als een op zichzelf staande groente.

De tuinboon is een verse peulvrucht, een vezelrijke groente en bevat relatief veel mineralen en vitamines waaronder vooral vitamines uit de B-groep.

Tuinbonen bevatten het stofje L-Dopa, dat is de voorloper voor dopamine en dopamine zorgt ervoor dat je geluk hormoon op peil blijft.
Door zijn hoge waarde aan L-Dopa kan het eten van de tuinboon bijdragen om de de verschijnselen van de ziekte van Parkinson te verlichten.

Het eten van tuinbonen heeft naast zijn positieve effecten op je gezondheid een keerzijde. De tuinboon bevatten n.l. de zogenaamde alkaloïden. Er zijn nogal wat mensen die last hebben om deze alkaloïden af te breken omdat ze een tekort hebben aan een bepaald enzym (wordt wel de “bonen” ziekte genoemd). de

Dit kun je heel goed oplossen door de tuinboon te onderwerpen aan een 2 dop actie, namelijk door na het koken het grijze velletje te verwijderen. Je hebt dan geen last meer van de alkaloïde en kunt de tuinboon eten en gebruik maken van juist de waardevolle nutriënten in deze groente.

Tonijn is de eiwit producent in deze pasta.

Mijn leefstijl advies is: Profiteer van de tuinboon, ze is er maar kort, van het voorjaar tot het begin van de zomer. Maak tijd en zin om je eigen tuinboontjes te doppen. Tuinbonen zijn uitermate geschikt om in de diepvries te doen waardoor je ook buiten het seizoen het hele hele jaar kan genieten van deze lekkere groente.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: in deze pasta is tonijn de belangrijkste eiwit leverancier wil je deze pasta liever veggie vervang de tonijn dan door vier hardgekookte eieren.
Heb je nog nooit een pasta gemaakt van courget, het is een echte aanrader.