Rillettes

20 juli 2019

Rillettes is van oorsprong een Franse lekkernij, een soort van smeersel vergelijkbaar met paté.  Rillettes kunnen overal van gemaakt worden. Van oorsprong is het eigenlijk vlees wat vermengd is met vet.Tegenwoordig wordt voor rillettes veel vaker vis gebruikt.

In Frankrijk wordt deze vettige lekkernij gezien als een echte traktatie en wordt overal bij geserveerd.

 

 

In Frankrijk kun je in bijna elke gemiddelde supermarkt vele soorten rillettes kopen van een goede kwaliteit. In Nederland is het niet altijd even goed verkrijgbaar. Daarom maak ik het meestal zelf.

In mijn recept maak ik er een gezondere variant van. Gebruik ik avocado in plaats van vet. De hoeveelheid aan avocado bepaald of het een hapje wordt of juist zoals het oorspronkelijk is bedoeld een smeersel voor op de borrelplank.

In mijn recept is het een hapje in een schaaltje geworden.

Een hapje in een schaaltje vol goede vetten waaronder omega 9 uit de olijven en avocado en omega 3 uit de makreel.

Al met al zeker een vettige lekkernij gemaakt van gezond “goed” vet.

Mijn leefstijl advies is:maak er vaker een gewoonte van om een dergelijke rillettes van vis te serveren op je: “bij de borrelplank”. Als je al geen echte viseter bent heb je toch zomaar weer wat uit de zee naar binnen gewerkt.

 Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Markreel heeft een sterk overheersende vissmaak. Als je dit niet helemaal goed aandurft omdat je b.v. niet weet of je gasten dat appreciëren dan kun je de makreel vervangen door zalm. (Gerookt of gebakken in de oven).
Als smeersel (iets meer avocado) is de rillettes heerlijk op een plakje komkommer.