Smoothie

12 oktober 2019

Recentelijk ligt er een periode achter ons dat we massaal van alles een smoothie maakten. Een beetje een mode grill en wat mij betreft gelukkig op zijn retour.

Wat is er dan mis met een smoothie? Je krijgt toch maar mooi veel vitaminen en ander voedingstoffen binnen. Ja helemaal waar. En toch! We verliezen met het maken van smoothies de belangrijke vezels uit de groenten en het fruit. Dat komt omdat de vezels door de keukenmachine of blender totaal kapot geslagen worden. Jammer want een goede darmfunctie is allereerst en vooral afhankelijk van een goede vezelinname. En wil nou dat juist die vezels van groente en fruit zo’n mooie voedingsbodem zijn voor onze darmflora.

 

Een ander dingetje aan smoothie is dat we relatief veel suikers binnen krijgen wat ons lichaam in één keer moet verwerken. Weliswaar natuurlijke suikers maar toch!. Stel je eens voor wat je aan een paar slokken smoothie aan suikers in één keer binnen krijgt in vergelijking met b.v. een appel eten en later op de dag nog eens een stukje fruit. Kortom een smoothie is in één keer te veel van het goede en zeker als er veel fruit in de smoothie is verwerkt.

Kunnen we dan geen smoothie meer eten. Jawel met een beetje verstand en beleid. Of sterker nog soms zitten er ook veel voordelen aan en is het juist te stimuleren.

Neem bijvoorbeeld de smoothie uit het recept bij dit weetje. Het is een weerstandsbommetje. Nagenoeg al de ingrediënten hebben direct of indirect een positieve invloed op het immuunsysteem in de vorm van ontstekingsremmende factoren. Dat kunnen we in deze overgangsperiode tussen zomer en herfst wel gebruiken. Bovendien zitten er, op de ananas na, geen ingrediënten in waarvan de vezels kapot worden geslagen. Kortom een smoothie met een mega aan weerstand verhogende voedingsstoffen in één keer. Daar wordt ons lichaam blij van.

Neem de vaders en moeders die worstelen met het feit dat hun kinderen geen groente en fruit willen eten. Ik zeg: maak soepjes van verse groenten, verwerk er zoveel als mogelijk groenten in en alles in de blender of keukenmachine. Verpulverde vezels zijn dan altijd nog beter dan geen groenten en fruit.

Niet alleen voor kinderen die moeilijk groente willen eten is ook voor de volwassene elke dag een soepje erbij wellicht een prima actie om aan de gewenste hoeveelheid groente van minimaal 375 gr per dag te komen.

Mijn leefstijl advies is:
Groente en fruit moet je zoveel als mogelijk eten om optimaal gebruik te maken van de vezels voor je gezonde darmfunctie. Geen groente en of fruit is echter slechter dan de groente en het fruit in de vorm van een smoothie.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: maak het recept van de gezonde weerstand smoothie bij dit (w)eetje het is een weldaad voor je immuunsysteem. Overweeg voortdurend waarom je de groente en het fruit in een smoothie verwerkt of juist “gewoon” eet. Als de omstandigheden meewegen in de keuze is er geen goed of fout doch slechts een beter.