Soep

26 oktober 2019

Aldus wikipedia:

Soep is vloeibaar voedsel dat bereid wordt door ingrediënten te koken, bijvoorbeeld groenten en/of vlees. Soep is een van de oudste gerechten, die al in de prehistorie werd soep gegeten. Er bestaan meerdere soorten soepen en soep wordt over de hele wereld gegeten.

Oorspronkelijk is soep veel water, wat fijngesneden soepgroente al dan niet uit een zakje en dan nog een pakje erbij. Kortom een beetje van jezelf en een beetje van ……
Veelal wordt er nog zo op de traditionele manier soep gekookt.
Het gezondheidsvoorddeel is dat zo’n bordje soep goed is voor je vocht en mineralenhuishouding. Laten we de smaak, conserveringsmiddelen en kleurstoffen van de pakjes en de zakjes even buiten beschouwing.

 

Er valt veel meer ja veel meer gezondheidsvoordeel uit soep te halen als we de het merendeel van het water zouden vervangen door groenten. Allerlei verschillende soorten groenten. Vaak zeg ik: “van alles wat je kunt snijden kun je soep van maken”, dat is misschien wel iets te stellig, echter is het wel waar dat je van alle groenten in verschillende combinaties en samenstellingen soep kan maken.

Ben je niet zo creatief of smaakbewust wat bij elkaar past dan is de gouden tip: Alles van dezelfde kleur kun je goed combineren zoals:
Oranjesoep van: rode linzen | zoete bataat | wortel |pompoen | wortel | sinaasappel | gember
Groenesoep van:courgette | broccoli |  boerenkool | doperwten | spinazie |prei
Wittesoep van: bloemkool | pastinaak | venkel |knolselderij champions |witlof
Rodesoep van:rodekool |appel |rode ui |paprika |tomaat

Zomaar wat voorbeelden waar je naar hartenlust mee kan creëren. Met een beetje durf en lef erbij krijg je steeds een ander soepje en al heb je dezelfde ingrediënten gebruikt smaakt elke creatie nooit het zelfde.

Het gezondheidsvoordeel van deze vers gemaakte groentesoepen is dat je naast vocht aan heel veel voedingsstoffen komt. Om voldoende voedingsstoffen uit groenten binnen te krijgen moet je tot 500 gr groente per dag eten. Met alleen groente eten verzeker ik je dat dat niet een gemakkelijk opgaaf is. Met een dagelijks vers groentesoepje er naast kom je een heel eind verder richting de 500 gr.

Is het wel zaak een flinke portie gekookte en/of rauwe groente ook te eten i.v.m. de overdaad en rijkdom aan vezels in de groenten. Vezels moet je eten om jouw darmen gezond te houden. Met verpulveren in keukenmachines en/of blender sla je de vezels stuk. Als je van beide dagelijks doet krijg je je vocht, vezels en voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen.

 Mijn leefstijl advies is: als aan tafel minder gemakkelijk schaal en schelpdieren worden gegeten dan lenen soepjes zich er uitstekend voor om in te verwerken. Zonder weet van worden de zeevruchten heerlijk naar binnen gewerkt. En weet je 100 gr schaal en /of schelpdieren p.p. in de week dicht je zinkbehoefte af.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Serveer soep  gewoon eens in een kopje…. een erg gezellige manier van opdienen.