Spinazie

Spinazie
11 april 2020

Spinazie is al heel vroeg in het voorjaar beschikbaar en is er nu dus volop.

Spinazie wordt over de hele wereld gekweekt en gegeten, behalve in de tropische landen. Zo’n 600 jaar na Christus werd er voor het eerst in China spinazie geteeld. Pas veel later zo rond de 12de eeuw werd spinazie in Europa bekend.

Er zijn verschillende soorten spinazie, de bekendste soorten zijn de kleinbladige en grootbladige spinazie.
De kleinbladige spinazie is bekend als de jonge bladspinazie. Het blad is fijn van structuur en wat rond van vorm. Dit is een soort spinazie die vooral geschikt is om rauw te verwerken in bij voorbeeld een salade.

De grootbladige spinazie heeft zoals de naam ook al zegt grote bladen met hardere stelen die doorlopen tot in de nerf, het blad is grof van structuur.

Een ander groot verschil tussen de beide soorten is dat de grootbladig spinazie minder gemakkelijk te kopen is in de supermarkt of bij de groenteboer. Deze spinazie is vooral te verkrijgen bij de boerderijwinkels.

Spinazie wordt gerekend tot één van de meest gezonde groentes.
We kennen allemaal het stripverhaal: “zo sterk worden als Popeye” en er een blik spinazie wordt opengetrokken

Maar waarom is spinazie nu zo gezond?
Allereerst omdat spinazie heel veel mineralen bevat.
De belangrijkste per 100 gram verse spinazie zijn:
650 mg kalium
120mg calcium
77mg magnesium.
3-4 mg ijzer.

Spinazie is ook een belangrijke leverancier van chlorofyl, een stofje wat een reinigende werking heeft in het lichaam. Chlorofyl en magnesium samen zijn bovendien belangrijke bronnen om energie op celniveau aan te maken, het zogenaamde ATP.

De belangrijke vitamines in spinazie zijn vit A, vit K en foliumzuur (een B-vitamine).

Verder bevat spinazie veel beschermende stofjes de zogenaamde bio-flavonoïden. Bio-flavonoïden zijn micronutriënten die een sterk antioxiderende werking hebben en daardoor een ontstekingsremmende functie vervullen in het lichaam.

Spinazie eten heeft een positief effect op de bloedrukregulatie en dat is voornamelijk te danken aan het hoge kaliumgehalte in spinazie.

Mijn leefstijl advies is: Spinazie bevat relatief veel oxaalzuur en nitraat. Te veel en te vaak grote hoeveelheden oxaalzuur en nitraat eten kan dit ongunstige uitwerkingen hebben op de gezondheid. Een beetje room door de spinazie helpt deze stoffen te binden, waardoor we er dan minder last van hebben.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: spinazie kan op veel verschillende manieren worden bereid: koken, wokken, rauw in salade of in een smoothie. Bedenk wel als je spinazie kookt, kook dan niet te lang want daarmee gaan veel voedingstoffen verloren.