Tajine

Tajine
30 mei 2020

Voor mijn wekelijkse recept wil ik een tajine gerecht maken. Nu heb ik jammer genoeg geen tajine maar weet ik dat een tajine gerecht ook prima te bereiden is in een wokpan met een afgesloten deksel daarop.  Gaandeweg de bereiding van mijn gerecht wordt ik eigenlijk wel nieuwsgierig en vraag mij af waarom ik geen tajine heb en wat is nu precies een tajine?

Ik ga opzoek naar informatie en besluit mijn opgedane informatie te delen in dit (W)eetje  bij mijn tajine gerecht van kip en abrikozen.

Een tajine is een stoofpot van geglazuurd aardewerk, bekend uit de Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. Een tajine gerecht is een zogenaamd eenpansgerecht waarin het eten als het ware gaar wordt gestoofd.

Koken in de traditionele tajine stamt uit de nomadentijd, al  een heel oud gebruik dus. Nomaden, een trekkersvolk,  die met hun hele hebben en houden veel onderweg waren. Natuurlijk moest de bepakking zo beperkt mogelijk blijven, daarvoor was de tajine een praktische uitkomst namelijk één pan waarin je een complete maaltijd kon bereiden.

In latere tijden werd de tajine ook gebruik in de Oosterse badhuizen. De voorbereidingen werden thuis gedaan en met tajine en al ging men naar het badhuis. Terwijl men aan het baden was werd de tajine in het vuur gezet waarmee het badhuis werd verwarmt en was na het baden het eten gaar. Hoe eenvoudig en praktisch doordacht!

Een tajine is een tweedelige pot: een diepere schaal met een kegelvormig soort van deksel die tijdens het garen de pot luchtdicht afsluit.

Volgens de oude begrippen werkt het garen in de tajine altijd in combinatie met vocht. Je voegt echter weinig of geen vocht toe omdat het vocht bij het garen vrijkomt uit de ingrediënten. Het gerecht wordt als het ware gegaard in zijn eigen vocht waardoor er weinig tot geen voedingsstoffen verloren gaan.

Ik maakte dus een tajine gerecht in een luchtdichte afgesloten wokpan maar veel leuker en gezelliger is het natuurlijk een tajine gerecht te maken in een echte tajine. Immers een tajine is een echte sierlijke pot die je zo tafel zet om uit op te scheppen.

In de oorspronkelijke tajine pot maak je heden ten dage de meest Hollandse recepten. Een combinatie van kip en groenten doet het altijd wel heel erg goed.

Mijn leefstijl advies is: bereiden in een tajine is een ideale manier van koken.  Terwijl de tajine zijn werk doet kun je ondertussen allerlei andere dingen doen om daarna in alle rust te kunnen en mogen genieten van je eenpansgerecht. Is eten koken niet je lievelingswerk of gun je je zelf daarvoor weinig tijd en wil je toch lekker bereiden dan is een tajine wellicht een must in je keuken.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: heb je geen tajine en toch een lekker recept gevonden wat je zou moeten bereiden in een tajine. Laat je niet ontmoedigen, gebruik gewoon een wok of hapjespan die je met een deksel goed af kan sluiten.  Serveren in een gezellige tajine is dan even dat wat niet lukt maar het gerecht zal er absoluut niet minder om smaken.

Ik ben wel zo enthousiast geworden dat mijn volgende tajine gerecht vast wordt bereidt in een echte tajine. Hoe leuk om ook mee te bereiden tijdens de workshops orthomoleculair koken die hopelijk dit najaar weer gegeven kunnen worden.