Venkel

Venkel
18 januari 2020

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied en werd via middellandse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd.

Venkel is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel. Nederlandse venkel is er van juni tot oktober. Venkel is in principe meer een zomergewas die het best gedijt in een koele en droge zomer, onder die omstandigheden komt de bijzondere anijssmaak van de venkel het best tot ontwikkeling.

De plant kan wel een meter hoog worden en bloeit dan schermbloemig, daarom behoort de venkel ook tot de schermbloemen familie net als pastinaak, wortel en peterselie.

 

 

Venkel is een plant die rustgevend op de spijsvertering werkt en een positieve invloed heeft op de bloeddruk.

Venkel is een groente die niet echt hype is in keuken. De uitgesproken anijssmaak aan venkel is iets waar je van moet houden. Zelf maak ik er graag een mousseline van.
Voor de dames onder ons is een mousseline wellicht bekend als een lichte en zachte transparante stof in diverse kwaliteiten en van grof tot fijnmazig geweven. Dat is een mousseline hier uiteraard niet. Mousseline heeft ook de betekenis van een puree maar dan anders. Een mousseline is smeuïge puree doordat er veel roomboter of olijfolie door wordt gemixt.

Qua voedingswaarde bevat venkel vooral veel actieve plantenstoffen zoals rutine, kaempferol en quercetine. Mede onder invloed van deze stofjes heeft venkel een rustgevende werking op de spijsvertering:

  • Verbetert de eetlust
  • Verbetert de maagfunctie waar de darmen weer profijt van hebben
  • Voorkomt een zwaar gevoel in de maag
  • Gaat winderigheid tegen en vermindert gasvorming
  • Kauwen op venkelzaad vermindert het hongergevoel

Als je venkel koopt let dan op dat de knol stevig en hard is en wit of lichtgroen van kleur. Venkel bewaar je het beste in de koelkast. Een venkel is een zuinige groente waarmee wordt bedoeld dat je er weinig van weg roetbij het schoonmaken. Zo blijft van een venkel van 150 gr na het schoonmaken 130 gr over en dat is al zo’n 4de deel van de aanbevolen hoeveelheid groente per dag.

Venkel is rijk aan kalium, een mineraal wat een regulerende werking heeft op de bloeddruk en daardoor secundair een rustgevende werking heeft.

Mijn leefstijl advies is: Venkelthee staat bekent om aan baby’tjes te geven als er veel krampjes zijn. Als je venkelthee hiervoor inzet wees er dan vooral in de zuigelingenfase voorzichtig mee omdat uit de thee stofjes vrijkomen, de zogenaamde allylalkozybenzenen, die bij een teveel eerder een ongunstige dan een gunstig effect hebben voor moeder en kind.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: als je niet echt goed weet wat je van de venkel moet maken laat de venkelknol dan niet liggen maar maak er een mousseline van. Een heel fijn recept die door de boter /of olijfolie de anijssmaak wat afzwakt en daardoor prima is om de venkel te leren eten.

Scrol voor het recept naar de bovenkant van deze pagina en zoek in de gele balk het kopje Recepten / (W)eten, surf vervolgens door de recepten en tref je onderaan het nieuwste recept van Gezonde Voeding Praktijk: Kip met venkelmousseline.