Winterpostelein

9 november 2019

Winterpostelein valt onder de vergeten groentes. Een vergeten groente is een groente die vroeger veel gegeten werd omdat het er gewoon was, dus gemakkelijk voor handen. In de loop der jaren werden deze groenten minder te koop aangeboden of ze zijn helemaal uit het beeld verdwenen. In de biologische winkel is de winterpostelein er gelukkig volop.

Terwijl ik dit (W)eetje schrijf realiseer ik mij dat de winter postelein misschien wel een zo vergeten groente is dat die in de supermarkt helemaal niet meer of mondjesmaat te koop is. Het zou overigens wel jammer zijn want het is een gemakkelijke en gezonde groene groente die op vele verschillende manieren is te gebruiken en te bereiden.

 

Winterpostelein komt oorspronkelijk uit Noord- Amerika en Groenland.
Winterpostelein ontleend zijn naam uit het Franse woord “porcelaine” wat weer ontleend is aan het Italiaanse woord “porcelanna” wat “groente” betekent.

Winterpostelein is niet voor niets winterpostelein want het is een plantje dat heel goed tegen de vorst kan. Dat is ook gelijk een verschil met zijn zusje de zomerpostelein die nu juist veel warmte nodig heeft. Als winterpostelein bevriest dan ziet het ernaar uit dat het niet meer goed komt en hangt het er slap bij. Echter zodra het weer vorstvrij is steekt het zo zijn vieve blaadjes weer omhoog. Winterpostelein en zomerpostelein zijn overigens twee totaal verschillende groenten wat smaak betreft.

Winterpostelein is soms zo vergeten dat velen onder ons het helemaal niet meer herkennen als groente. Je treft de winterpostelein gemakkelijk aan in bossen en bosranden of verwildert in parken waar er mee om wordt gegaan alsof het onkruid is.

De voedingswaarde van winterpostelein:
Aan vitaminen is de groente rijk aan vitamine A, C en E, de zogenaamde antioxidanten vitamines.
Aan mineralen is het vooral ijzer waarin winterpostelein zich onderscheidt.

Wat je van groente helemaal niet verwacht is dat die rijk is aan omega 3 vetzuur (al eerder schreef ik hierover bij het boerenkool (W)eetje). Winterpostelein is rijk aan omega 3 als je goed kijkt naar het fragiele blaadje dan kun je het zien maar vooral proeven. Winterpostelein is echt heel zacht en smeuïg van smaak ook rauw.

Mijn leefstijl advies is: omdat de winterpostelein zo’n gezonde groente is en het moeilijk in de winkel is te vinden is mijn advies: ga het zelf oogsten. Het is een zeer dankbaar plantje waar je de hele winter van kan oogsten als verse wintersla.  Zelfs als het plantje gaat bloeien geen probleem dan nog kun je de winterpostelein gewoon eten. Voor een zelfoogst proef heb je geen tuin nodig, in een beetje een redelijke grote bloempot kun je al beginnen. Vorst no problem dus gewoon op balkon of een plekje op je terras, staat nog gezellig ook.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: winterpostelein is niet alleen geschikt voor stamppot, is ook heerlijk als salade. Of je kent het wel…. als versiering…. of als een bedje voor wat anders er bovenop.
En rauw dan gaat aan voedingsstoffen natuurlijk het minst verloren.