Witlof

Witlof
11 januari 2020

Witlof wordt vooral veel gegeten in Nederland en België.
In grote delen van Nederland noemen we deze bladgroente witlof maar in de meer zuidelijke provincies en in België heet de witlof Brussels lof of witloof (wit blad).

Witlof wordt in het donker geteeld waardoor de bladeren wit blijven. In het licht zouden de bladeren van de witlof door chlorofylvorming groen verkleuren.

Witlof is een bladgroente en is net als andijvie een variant op de chichorei. Chichorei wordt heden ten dage veel verbouwd voor de productie van inuline. Witlof is rijk aan inuline. Inuline is een vezelsoort die een gunstige voedingsbodem vormt voor een gezonde darmflora.

 

 

Vroeger was witlof een wintergroente. Tegenwoordig is witlof het hele jaar op de markt. Witlof is een tweejarige groente en wordt gekweekt uit zaden. Eerst wordt er gezaaid, uit de zaden groeien wortelen, die wortelen worden geoogst en tot slot worden de wortelen in het donker getrokken tot de groei van witlofstronken.  Dit trekken gebeurde vroeger maar 1 x per jaar, tegenwoordig zijn er groeimethodes waardoor het hele jaar door wortelen getrokken worden en er dus het hele jaar witlof is.

De voedingswaarde van 100 gr verse witlof:
Eiwit 1 gram | Vet 0,1 gr | Vitamine C 5 mg | Vit B1 en B2 beide 0,03 mg | calcium 20mg en IJzer 0,5 mg.

Het melksap in de bladeren van de witlof is rijk aan bitterstoffen wat de  witlof bitter doet smaken. De bitterstoffen hebben een gunstige werking op de gezondheid, ze bevorderen onder anderen de uitscheiding van maagzuur en gal en ondersteunen daardoor de spijsvertering en lever op positieve wijze.

Er zijn veel spreekwoorden en gezegden met voeding in de hoofdrol. Hier is zelfs een leuk E-book van te koop met de titel “spreek je uit met voeding”.

Veel spreekwoorden en gezegden zijn erin gevonden met het woord bitter zoals:

  • Bitter in de mond maakt het hart gezond = bitter brengt genezing.
  • Zo bitter als gal = erg bitter.
  • Van bitter krijgt men plakken in de maag = afschepen van iemand die om een borreltje vraagt.
  • Als de muis genoeg heeft, is het meel bitter = overvloed leidt tot tegenzin.
  • Het is een bittere pil = een onaangename zaak verwerken.
  • Als je hart bitter is, zal suiker in je mond niet helpen = als je verbitterd bent hoor je geen goede berichten.
  • Moet is een bitter kruid = iets dat moet gebeuren is vaak niet leuk.
  • Geduld is een bittere plant die zoete vruchten geeft = geduld wordt beloond.

Mijn leefstijl advies is: Groente eet je nooit te veel, wees er niet te zuinig mee. In gerechten waarin je witlof verwarmd, kies dan voor 2 tot 3 grote stronkjes witlof per persoon, dat is zo’n 250 tot 300 gram. Wanneer de witlof rauw wordt gegeten is de hoeveelheid witlof minder omdat de ingrediënten waarmee je het gerecht combineert ook geproefd wil hebben. Bitter en zoet zijn tegenovergestelde smaken en juist daardoor prima combinaties.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Experimenteer met witlof en bereidt het eens anders: van gekookt tot een salade, van gegrild tot in de wok, van ovenschotel tot een stamppot, van hartige taart tot in een quiche. Een stevig witlofblaadje leent zich ook uitstekend om een voorgerechtje in te serveren.
In mijn recept bij dit weetje maakte ik een witlofsalade in de vorm van een bloem.