Zomerse Radijs

27 juli 2019

Mineralen en vitamine knolletjes.

In het supermarkt magazine “boodschappen” vond ik een overheerlijk recept voor een radijssalade boordevol gezonde ingrediënten. Ik gebruikte een beetje van het recept en een beetje van mijzelf en daaruit creëerde ik een zomerse radijssalade die bij dit weetje hoort.

Radijsjes zijn vanuit China richting de middellandse zee gekomen. In Griekenland is het nog steeds een populaire groente. Heden ten dage zijn ze in veel landen verkrijgbaar maar is het een verloren groente aan het worden. Zo jammer, want ze zijn echt gezond en je kan er zoveel mee.

 

Radijsjes de rode knolletjes met wit vruchtvlees zijn rijk aan vitamines en dan vooral aan de B soorten en aan vitamine C. Aan mineralen ontbreekt het, het kleine knolletje ook niet, zo bezitten ze o.a. zink, ijzer, kalium, magnesium en calcium. Allemaal mineralen die we in de zomer wel wat extra kunnen gebruiken omdat we dan extra zweten dus meer vocht verliezen en met dat vocht meer mineralen uitscheiden.

Het loof van de radijs gooien we meestal weg maar dat is niet zo slim omdat het loof nogal rijk is aan foliumzuur en ijzer.

Radijsjes zijn behalve gezond ook goed voor je huid omdat het een stofje bezit wat ferment heet. Dit stofje werkt reinigend en vochtregulerend. Het eiwit uit de radijs is ontstekingsremmend.

Als je radijsjes koopt moet het knolletje hard zijn. Als je de radijs niet gelijk wil gebruiken maar wat langer wil bewaren haal dan het loof eraf, dan zijn ze zo een paar dagen langer goed voor gebruik. Ze blijven ook langer vers voor gebruik als je ze in een bakje gevuld met een bodempje water in de koelkast bewaart.

Eet natuurlijk de radijs als gezonde snack en kook wat vaker met deze vergeten groente. Experimenteer met dit gezonde knolletje door de radijs b.v. eens te verwerken in een stamppotje of vermengt in een remoulade.

Een mooi uitgesneden radijs leent zich super goed als versiering op een gerecht. Even googelen om op ideeën te komen, als het je lukt er een kunstwerkje van te maken dan ziet je gerecht er gelijk gezelliger uit. Echt gewoon wat durven en proberen.

 Mijn leefstijl advies is:De radijs is een gemakkelijk te telen groente. Al na 6 weken heb je knolletjes. Daarom is deze groente zeer geschikt voor in een kindertuintje, immers snel resultaat van een gezellig rood knolletje. En je kind leert gelijk aan de smaak van het pittige.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: als je de radijs te pittig vind dan kun je het rode velletje er heel dun afsnijden de radijs wordt dan iets milder van smaak.
Het pittige van de radijs combineert heel goed met zoet/zuur van fruit of met zoetere dressings.